Waarom het afscheid fotograferen?

Op de moeilijke dag van het afscheid gaan er veel gebeurtenissen aan nabestaanden voorbij. Daarom zijn foto’s van een uitvaart zo waardevol. Zo ontstaat een tastbare, liefdevolle herinnering, ook voor nabestaanden die niet aanwezig konden zijn.  Bij de rouwverwerking kunnen foto’s een positieve invloed hebben.

Niet zomaar een fotoreportage

Als je kiest voor een fotoboek zul je zien dat het boek meer is dan alleen maar foto’s. Het is belangrijk dat mensen voelen: ‘hier hebben we wat aan.’ Het is niet zomaar een reportage waarin je foto’s bekijkt. Ik maak een toegankelijk boek dat je op schoot kan leggen en dat bekeken en gelezen mag worden. Het resultaat is altijd weer anders. Ik pas de style van het boek aan bij de persoon. De details, die doen er toe. Het kleinkind dat stil voor zich uit kijkt naar buiten met haar knuffel in haar handen of het moment waarop een kleinkind de kaars omhoog houd en zegt “kijk deze kaars heb ik voor opa uitgeblazen” …

Als vakkundig (afscheids)fotograaf is het mijn taak om ervoor te zorgen dat ik als fotograaf op de achtergrond aanwezig ben. Mocht je mij willen inschakelen zul je niet of nauwelijks merken dat ik aanwezig ben. Op gepaste afstand zal ik het afscheid in prachtige, persoonlijke beelden omzetten.

“Daarnaast vind ik het fijn iets te kunnen geven waardoor nabestaanden niet angstig zijn om terug te kijken op de dood en het afscheid.”

Rouwfotografie neemt vlucht...

Daan Barendse verteld bij de NOS over zijn ervaring over afscheidsfotografie:

https://nos.nl/artikel/2246783-rouwfotografie-neemt-vlucht-je-laat-iemand-toe-tot-de-moeilijkste-dag-van-je-leven.html  

Afscheids fotograaf Yvonne vd Hatert